Projekt i implementacja stron WWW z wykorzystaniem systemu Joomla - Kulig, Paulina (My University, 2008)
Celem pracy jest zaprojektowanie i stworzenie strony internetowej w oparciu o system zarządzania treścią CMS. Dodatkowym ważnym celem jest również przedstawienie sposobu tworzenia stron przy wykorzystaniu CMS. W szczególności przedstawiony zostanie sposób tworzenia i modyfikacji własnego menu, różnych typów zawartości artykułów (treść, zdjęcia, filmy itp.), umieszczanie własnych projektów graficznych, takich jak logo czy banery reklamowe, zainstalowanie i stosowanie wielu komponentów i modułów. Przedstawiony zostanie również program do umieszczania na stronie WWW banerów wykonywanych wcześniej we Flashu. W rozdziale drugim opisany zostanie program Joomla. W trzecim rozdziale opisane będą wszystkie kroki instalacji oraz programy, które są niezbędne do prawidłowego działania Joomli. Czwarty rozdział zawierać będzie wszystkie informacje potrzebne do stworzenia zawartości oraz jej zarządzania. W piątym rozdziale znajdą się informacje na temat modułów i komponentów ich instalacji w systemie Joomla oraz ich obsługa. W szóstym rozdziale umieszczone zostaną informacje na temat programów graficznych przydatnych w tworzeniu strony internetowej, omówienie programu CorelDraw, jego instalacja, zasady działania oraz późniejsze umieszczanie gotowego projektu na stronie WWW. Siódmy rozdział to omówienie komponentu oraz modułu ArtBannersPlus jego instalacji i działania. Opisanie programu do tworzenia animacji na stronie, jakim jest Flash oraz główne zasady tworzenia w nim animacji.
Project and implementation of a website with utilization of the Joomla system
Keywords: programy komputerowe; projektowanie witryn WWW; grafika komputerowa; implementacja; systemy zarządzania treścią; CMS; system Joomla