Uniwersalna platforma mobilna sterowana smartfonem - Łopata, Konrad (My University, 2011)
Obecnie robotyka łączy w sobie wiele dziedzin wiedzy, takich jak: mechanika, elektronika, informatyka, automatyka czy sensoryka, a być może w przyszłości osiągnie poziom zawansowania przedstawiony w „Bajkach robotów”. Obecnie, na każdym kroku, można spotkać systemy wspomagające człowieka lub nawet zastępujące go w pracy. Roboty wkraczają w coraz to nowe dziedziny życia, a ich reakcje są coraz bardziej złożone i wszechstronne. W dobie tak szybkiego i dynamicznego rozwoju robotyki, pomysł, aby zrealizować własny projekt, wydał mi się niezwykle kuszący. W mojej pracy, studiując zasady tworzenia robotów mobilnych, zaprojektowałem platformę zdolną do poruszania się, łatwą w sterowaniu, jak i późniejszej rozbudowie. W założeniu robot ten powinien mieć wbudowany mechanizm sterujący silnikami, czujniki, które pozwoliłyby pobierać informacje z otoczenia oraz wygodny w użytkowaniu zasilacz. Ponadto ważny jest mechanizm kontrolowania robota, który powinien być możliwie wszechstronny i łatwo programowalny, z prostą implementacją protokołu komunikacyjnego oraz wygodnym i intuicyjnym interfejsem dla użytkownika.
The Universal mobile platform controlled by smartphone
Keywords: robot; robotyka; robot mobilny; elektronika; programowanie; platforma mobilna; smartfon