Budżet miasta a finansowanie szkół na przykładzie miasta Grybów w latach 2009-2011 - Mlyczyńska, Aleksandra (My University, 2013)
Z chwilą przejęcia przez samorządy terytorialne finansowania jednostek oświatowych zmieniły się ich dochody i wydatki. Bardzo ważne miejsce w budżecie każdego samorządu stanowi oświata, na którą przeznaczane są coraz to większe środki przy nieznacznie zwiększających się wpływach z budżetu państwa przeznaczonych na ten cel. Głównym celem pracy jest pokazanie jak działa system finansowania placówek oświatowych w jednostkach samorządu terytorialnego na przykładzie Miasta Grybów. Praca składa się pięciu rozdziałów. W pierwszym przedstawione są zasady funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego w Polsce. Drugi opisuje gospodarkę budżetową miasta. Natomiast w trzecim rozdziale omówione są wszystkie źródła finansowania oświaty. Rozdział czwarty przedstawia metodologię badań własnych. Ostatni rozdział piąty poświęcony został analizie budżetu Miasta Grybów w latach 2009- 2011 ze szczególnym uwzględnieniem wydatków na oświatę.

Taking over financing the educational units by local governments changed their income and expenses. Education is a very important aspect of each local government’s budget- more and more money is being allocated for it with only a slightly increasing income from the state’s budget. The main aim of this paper is to show the system of funding the education units by local governments on the example of Grybów. The paper consists of five chapters. The first one presents the rules how local government’s units function in Poland. The second chapter describes the town’s budget economy. The third one elaborates on all sources of financing education. The methodology of author’s research is shown in fourth chapter. The last, fifth chapter was devoted to the analysis of the budget of Grybów during 2009-2011 with attention to education expenses.
Financing school from budget of a town based on the budget of the Grybow town from 2009 to 2011
Keywords: budżet; koszty; subwencja oświatowa; edukacja; budget; expenses; education subvention; financing; education