Analiza strategiczna Przedsiębiorstwa Wielobranżowego "GRÓD" - Matusz, Łukasz (My University, 2015)
Głównym celem pracy była analiza strategiczna Przedsiębiorstwa Wielobranżowego „GRÓD”, zdefiniowanie szans i zagrożeń, a także mocnych i słabych stron firmy. Praca składa się z analizy makrootoczenia za pomocą metody PEST, analizy mikrootoczenia za pomocą metody 5 sił Portera oraz analizy samego przedsiębiorstwa za pomocą metody SWOT. Wnioski wyciągnięte z analiz pozwolą na poznanie miejsca firmy w sektorze, siły jej oddziaływania oraz trafny wybór strategii zarządzania. Dzięki przeprowadzonym analizom zarząd firmy otrzyma niezbędne informacje, pozwalające na wybór strategii umożliwiającej dalszy rozwój przedsiębiorstwa i osiągnięcie sukcesu. Praca składa się z dwóch głównych części. Pierwsza część opisuje podstawy teoretyczne wyboru strategii oraz analizy przedsiębiorstwa. Druga część pracy natomiast to charakterystyka firmy, a także opis przeprowadzonych analiz i płynące z nich wnioski. Na końcu pracy znajduje się krótkie podsumowanie wyników analiz.

Main aim of this thesis was to show strategic analysis of „Gród” Trade Company, defining its chances, threats as well as strengths and weaknesses. It consists of macroenvironment analysis by PEST method, microenvironment analysis by Porter’s 5 forces and the analysis of the company itself by SWOT method. Conclusions drawn from the analysis will give the reader some information what is the position of the company, its impact strengths as well as choices of the management strategy. Analysis which were carried out will inform the company management what steps should be taken to achieve success. This thesis is divided into two parts. The first part gives some information about strategies and the analysis of the company. The second chapter is devoted to the characteristics of the company itself, its analysis as well as conclusions. Short summary is put at the end of this thesis.
Strategic analysis of “GRÓD” Trade Company
Keywords: Gród; analiza strategiczna; analiza PEST; metoda 5 sił Portera; analiza SWOT; rynek paliwowy; stacje paliw; analiza makrootoczenia; analiza mikrootoczenia; szanse; zagrożenia; silne strony; słabe strony; Gród; strategic analysis; PEST analysis; Porter’s 5 forces; SWOT analysis; fuel market; petrol stations; macroenvironment analysis; microenvironment analysis; chances; threats; strengths; weaknesses