WebFtp. Java aplet jako klient FTP - Mańka, Robert (My University, 2005)
Podstawowym celem tego projektu, jest umożliwienie praktycznie dowolnemu użytkownikowi internetu kopiowanie plików za pomocą protokołu FTP, bez potrzeby instalacji żadnego dodatkowego oprogramowania. Aby to osiągnąć, program został napisany w języku programowania Java i wykorzystano możliwość stworzenia apletu, czyli aplikacji, która można umieścić na stronie WWW i uruchomić w przeglądarce internetowej. Apletom dokładnie przyjrzymy się w rozdziale 2.2.3. Potrzeba stworzenia takiego programu wynika z faktu, iż coraz częściej, codziennie korzystamy z komputerów ogólnodostępnych, na których z różnych przyczyn nie można zainstalować specjalnego oprogramowania obsługującego FTP, bądź tez instalacja jest uciążliwa i czasochłonna. Innym przypadkiem jest sytuacja, w której usługa FTP w danej sieci lokalnej jest zablokowana, ale dostęp do sieci zewnętrznej jest możliwy poprzez protokół HTTP. Tak wiec dzięki webFtp, mając do dyspozycji tylko przeglądarkę internetowa obsługującą Java, można w prosty sposób łączyć się z serwerami FTP i kopiować pliki na lub z komputera na którym aktualnie pracujemy.
Keywords: języki programowania; protokoły komunikacyjne; internet; kopiowanie plików