Ocena poziomu zaangażowania pracowników na przykładzie Firmy "Wiśniowski" - Zielińska, Marzena (My University, 2013)
Zaangażowanie pracowników, to obecnie w dziedzinie zarządzania zasobami ludzkimi, modny i coraz częściej poruszany temat. Trudno w tej chwili znaleźć organizację, której sukces nie byłby uzależniony od oddanych i lojalnych pracowników. Jednak nie wszystkie firmy potrafią stworzyć warunki pracy, które pozwolą na zbudowanie zaangażowania pracowników, nie wszyscy również wiedzą, co należy zmienić, by to zaangażowanie zwiększyć. Dlatego na podstawie teoretycznych zagadnień oraz badań przeprowadzonych w Firmie Wiśniowski dokonano analizy czynników wpływających na zaangażowanie i ustalono, co według samych zainteresowanych jest przyczyną jego braku. Dokonano również szczegółowej oceny poziomu zaangażowania pracowników tej Firmy. Z analizy przeprowadzonych ankiet wynika, że pracownicy Firmy zarówno na stanowiskach kierowniczych, jak i pozostałych, przeważnie wykazują postawę zaangażowania, co pozwoliło na potwierdzenie dwóch pierwszych hipotez założonych w części empirycznej pracy. W wyniku dalszych analiz ustalono również, że wśród nielicznej grupy osób niezaangażowanych znalazły się pojedyncze przypadki osób aktywnie niezaangażowanych, co jednocześnie pozwoliło na przyjęcie hipotezy trzeciej. Dla nielicznych pracowników, znajdujących się w szeregu niezaangażowanych i aktywnie niezaangażowanych, autor w końcowej części pracy przedstawił kilka własnych propozycji, mogących usprawnić problemowe obszary. Są to proste metody, dzięki którym menedżerowie, jak i sami pracownicy w znaczny sposób mogliby zwiększyć stopień zaangażowania analizowanej kadry.

An commitment of workers is very popular matter in the Human Resources Management area at present. Now, it is very difficult finding any organization which success would be not connected to loyal workers and their commitment to work . However, some of companies can`t create working conditions for building commitment of workers, also not all know what must be changed for increase of commitment of workers. Therefore, based on theoretical matters and making studies in the large company WISNIOWSKI, was made analysis of factors which are influenced the commitment of workers. More over this one is tried giving an answer about reason of its lack by them. It was made detailed evaluation level of commitment of workers at WISNIOWSKI company. The analysis of making forms shows that both, management and the other workers, are mostly commitment to work. This analysis has allowed for confirmation two hypotheses are showed in the empirical part of this master thesis. All information gave the author also hypothesis regarding to isolated cases of workers are not commitment to work. In the final part, the author gave some own proposals for improvement this area and eliminate this problem at company. There are simple methods which would be helpful for managers and also for workers to increase level of commitment to work of personnel.
Evaluation of level of workers’commitment for example Wiśniowski company
Keywords: niezaangażowanie; aktywne niezaangażowanie; satysfakcja z pracy; ankieta; active uncommitment; job satisfaction; form; zaangażowanie pracowników; commitment of workers