Gospodarka finansowa i inwestycyjna jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Bobowa - Krzak, Maria (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie zarządzania finansami gminy, jako jednostki samorządu terytorialnego zarówno w ujęciu teoretycznym jak i praktycznym na przykładzie gminy Bobowa w latach 2006-2010. Pierwszy rozdział przedstawia krótkie wyjaśnienie dotyczące podstaw funkcjonowania gminy, kompetencje i zadania gminy wraz z jej najważniejszym organem, jakim jest rada gminy. Rozdział ten zawiera informacje dotyczące majątku gminy, nadzoru nad działalnością gminy jak też źródła dochodów gmin w tym podatki i opłaty lokalne. W drugim rozdziale przestawione zostały inwestycje w jednostkach samorządu terytorialnego jako czynnik rozwoju lokalnego, a także metody oceny projektów inwestycyjnych. Trzeci rozdział opiera się przede wszystkim na analizie wykonania budżetu gminy Bobowa w latach 2006-2010. Przedstawiono jak zmieniała się kondycja finansowa gminy na przestrzeni analizowanych lat. Informacje wykorzystane w pracy pochodzą z literatury ogólnie dostępnej dotyczącej funkcjonowania samorządu terytorialnego, a także dane pochodzące ze sprawozdań finansowych gminy Bobowa za lata 2006-2010. Rozdział czwarty przedstawia analizę projektu inwestycyjnego w gminie Bobowa na przykładzie modernizacji ośrodka zdrowia. Wyniki analizy pokazały, iż gmina Bobowa dochody czerpie głównie z subwencji ogólnej na część oświatową i dotacji. Na dochody własne składają się głównie wpływy z podatków od osób prawnych, od osób fizycznych i od innych jednostek nieposiadających osobowości prawnej oraz wydatki związane z ich poborem. Gmina również pozyskuje fundusze z Unii Europejskiej na zadania inwestycyjne, co pozwala na rozwój infrastruktury gminy. Gmina przez ostatnie kilka lat pozyskała fundusze, które wykorzystała w bardzo dobry sposób.
Financial and investment management of local government units on the example of the municipality Bobowa
Keywords: jednostka samorządu terytorialnego; gmina; budżet gminy; gospodarka finansowa; finansowanie inwestycji w gminie; podatki i opłaty lokalne