Kościół katolicki w Polsce i krajach Europy Środkowo - Wschodniej w okresie transformacji ustrojowej końca XX wieku a nauczanie społeczne Jana Pawła II - Basta Małgorzata (My University, 2006)
Miejsce i rolę Kościoła Katolickiego w Polsce w wydarzeniach 1989 roku trudno określić bez odniesienia do wcześniejszych wydarzeń historycznych. Jan Paweł II podczas pierwszej pielgrzymki do Ojczyzny, w Warszawie, na pl. Zwycięstwa, powiedział – „Nie sposób zrozumieć tego miasta, stolicy Polski, która w roku 1944 zdecydowała się na nierówną walkę z najeźdźcą, na walkę, w której została opuszczona przez sprzymierzone potęgi, na walkę, w której legła pod własnymi gruzami, jeśli się nie pamięta, że pod tymi samymi gruzami legł również Chrystus-Zbawiciel”. Celem niniejszej pracy jest analiza roli Kościoła Katolickiego w Polsce i krajach Europy Środkowo - Wschodniej w okresie transformacji ustrojowej końca XX wieku w kontekście nauczania społecznego Jana Pawła II.
The Catholic Church in Poland and the countries of Central and Eastern Europe under the system transformation of the end of the 20th century, and the social teaching of John Paul II
Keywords: Kościół Katolicki w Polsce; Jan Paweł II; nauczanie społeczne Jana Pawła II; transformacja ustrojowa i gospodarcza; upadek państw komunistycznych w Europie; Kościół po 1989 roku w Polsce; odrodzenie kościołów