Analiza skutków społeczno-ekonomicznych mobbingu na przykładzie województwa Małopolskiego - Sak Dorota (My University, 2008)
Z każdym rokiem nasze życie staje się coraz intensywniejsze, a jego tempo systematycznie wzrasta. Niestety oprócz pozytywnych efektów, rosną również skutki uboczne takiej transformacji. Za postępy cywilizacyjne i oderwanie się od środowiska naturalnego płacimy coraz wyższą cenę. Każdego dnia podlegamy różnym naciskom, wymaganiom i ograniczeniom. Jeżeli nie potrafimy nad nimi panować lub na bieżąco ich rozładowywać, to po pewnym czasie zaczynamy odczuwać fizyczne i psychiczne Ofiara mobbingu przeżywa stan ciągłego strachu, poczucie nieumiejętności sprostania wymaganiom stawianym przez rzeczywistość, świadomość niesprawdzenia się w życiu zawodowym, a w dalszej konsekwencji również prywatnym. Towarzyszy jej poczucie bezradności i nieufności. Zdarza się, że ofiara szukając rozwiązania ucieka się do różnego rodzaju środków psychoaktywnych lub alkoholu. Często kończy się to również depresją. Nie musimy z rezygnacją poddawać się mobbingowi. Możemy nauczyć się z nim walczyć, skutecznie uwolnić się od jego negatywnych skutków, a także nie dopuszczać do kumulowania się efektów długotrwałego działania stresu. Potrzebujemy jednak do tego wiedzy, którą później będziemy mogli zastosować, aby skutecznie się skutki takiego stanu rzeczy. Szczególnym przykładem wpływu czynników psychicznych i nastrojowych na nasz system odpornościowy – jest zjawisko mobbingu. Używając tego pojęcia nie mamy na myśli codziennej aktywności, nadmiaru obowiązków, które musimy wykonać w bardzo krótkim czasie. Wszystko to nie jest dla nas zagrożeniem, dopóki czynnościom tym towarzyszy chociaż odrobina zadowolenia i radości. Sytuacjom, w których mamy do czynienie z mobbingiem towarzyszą długotrwałe, systematyczne i negatywne zachowania, takie jak naśmiewanie, obrażanie, nękanie, zastraszanie ze strony pracodawcy lub współpracowników. Są one powodem napiętej sytuacji w organizacji, prowadzą do negatywnych skutków zdrowotnych u ofiary, co wiąże się z jej absencją lub nawet odejściem z pracy. Skutki ponosi więc nie tylko ofiara, lecz także organizacja, a w dalszej konsekwencji całe społeczeństwo. Ofiara mobbingu przeżywa stan ciągłego strachu, poczucie nieumiejętności sprostania wymaganiom stawianym przez rzeczywistość, świadomość niesprawdzenia się w życiu zawodowym, a w dalszej konsekwencji również prywatnym. Towarzyszy jej poczucie bezradności i nieufności. Zdarza się, że ofiara szukając rozwiązania ucieka się do różnego rodzaju środków psychoaktywnych lub alkoholu. Często kończy się to również depresją. Nie musimy z rezygnacją poddawać się mobbingowi. Możemy nauczyć się z nim walczyć, skutecznie uwolnić się od jego negatywnych skutków, a także nie dopuszczać do kumulowania się efektów długotrwałego działania stresu. Potrzebujemy jednak do tego wiedzy, którą później będziemy mogli zastosować, aby skutecznie się bronić.Celem niniejszej pracy jest przybliżenie problematyki mobbingu, a w szczególności zdiagnozowanie skali tego zjawiska na terenie województwa małopolskiego. Istotnym celem jest również określenie skutków, jakie to zjawisko za sobą pociąga. A dotyczą one nie tylko ofiary, lecz także organizacji i całego społeczeństwa. Realizując główny cel pracy sformułowano dwie hipotezy badawcze. Hipoteza pierwsza zakłada, że istnienie patologii mobbingu w organizacji narusza godność osobistą jednostki. Hipoteza druga natomiast zakłada, że skutki mobbingu ponosi sama ofiara, jej rodzina, a także organizacja i całe społeczeństwo.
The analysis of socio – economic results of mobbing on the example of Małopolskie Province
Keywords: mobbing; mobbing w pracy; przyczyny mobbingu; aspekty prawne mobbingu w Polsce; mobbing jako patologia zarządzania personelem; roszczenia w procesie o mobbing; społeczne skutki mobbingu; diagnozowanie zjawiska mobbingu; województwo małopolskie