Analiza szkoleń pracowników w lasach państwowych nadleśnictwa Gromnik - Bajorek-Nosek, Ewelina (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przeanalizowanie procesu szkoleniowego i rodzajów szkoleń przeprowadzanych w Państwowym Gospodarstwie Leśnym Lasy Państwowe Nadleśnictwa Gromnik. W pierwszym rozdziale przedstawione zostaną zagadnienia ogólne takie jak pojęcie, istota, cele i funkcje szkolenia, a także stosowane metody i techniki przeprowadzania szkoleń. Przedstawione metody zostały sklasyfikowane i scharakteryzowane. W ostatniej części tego rozdziału opisany został proces szkolenia pracowników począwszy od identyfikacji potrzeb szkoleniowych po ocenę przebiegu i efektów szkolenia. Drugi rozdział poświęcony został Nadleśnictwu Gromnik, jego podstawom prawnym, zakresowi działalności i strukturze organizacyjnej. Przedstawiono tu i scharakteryzowano również poszczególne komórki organizacyjne i stanowiska pracy. W rozdziale trzecim dokonano przeglądu szkoleń w latach 2006-2009 sporządzono wykresy według różnych podziałów np. ze względu na zasięg terytorialny szkolenia, rodzaj organizatora czy czas jego trwania. Opisane i ocenione zostały także kolejne etapy procesu szkoleniowego, a na końcu przedstawiono wnioski i kierunki doskonalenia. Analiza szkoleń wykazała, że szkoleń realizowanych jest bardzo dużo, jest ich wiele rodzajów, kierowane są do pracowników na wszystkich stanowiskach, dzięki czemu mogą oni rozwijać swoje umiejętności i podnosić kwalifikacje. Pozwala to na wzorowe wykonywanie powierzonych zadań.
The analysis of workers' training in the state forests of Gromnik forestry administration
Keywords: metody szkoleń; techniki szkoleń; cel szkoleń; szkolenia pracowników