Zasady finansowania i oceny inwestycji w spółdzielni mieszkaniowej - Wojtyła, Jadwiga (My University, 2003)
Sprawne zarządzanie jednostką gospodarczą, w tym również spółdzielnią mieszkaniową wymaga podejmowania trafnych decyzji dotyczących jej rozwoju. Decyzje inwestycyjne należą do najistotniejszych i najtrudniejszych dlatego ,że ich realizacja wiąże się z ponoszeniem znacznych nakładów inwestycyjnych ,a korzyści z nich wynikające następują z pewnym opóźnieniem czasowym . Narażają one również firmę na znaczne ryzyko, gdyż radykalna zmiana warunków może zepsuć ich efekty. Dlatego też przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych należy opierać się na pewnych racjonalnych kryteriach, które pozwolą prawidłowo zbadać przedsięwzięcie inwestycyjne i uniknąć skutków nieprawidłowych decyzji. Celem pracy jest prezentacja zasad finansowania i oceny inwestycji w spółdzielni mieszkaniowej. Przedstawiono istotę spółdzielczości mieszkaniowej - prawo spółdzielcze, fundusze tworzone przez spółdzielnie mieszkaniowe, członkostwo w spółdzielni oraz spółdzielczość mieszkaniową w świetle przeobrażeń ustrojowych. Przedstawiono pojęcie inwestycji w aspekcie zarządzania finansami, inwestycje finansowe i rzeczowe oraz ich klasyfikację, a także efektywność projektów inwestycyjnych. Opisano rodzaje działalności inwestycyjnej oraz podziały tego typu działalności. Przedstawiono metody NPV i IRR oraz omówiono ryzyko inwestycyjne.
Keywords: spółdzielczość mieszkaniowa; finansowanie inwestycji; ocena inwestycji; finanse; zarządzanie finansami; NPV; IRR