Polityka celna w Polsce po wejściu do Unii Europejskiej - Nowak, Agnieszka (My University, 2010)
W pracy zaprezentowano jak krok po kroku Polska musiała zmieniać swoje przepisy by dostosować prawo celne do prawodawstwa unijnego. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale przedstawiono ogólną charakterystykę wspólnej polityki celnej. Opisano kiedy została wprowadzona polityka celna w Unii Europejskiej, jakie były jej podstawy prawne oraz jakie zmiany przepisów celnych musiała Polska wprowadzić do swojego prawa celnego. W drugim rozdziale zaprezentowano jednolity rynek wewnętrzny Unii Europejskiej jako cel integracji gospodarczej. Opisano na czym polegają i jakie są zasady swobodnego przepływu towarów oraz regulacje prawne dotyczące przepływu towarów. Trzeci rozdział pracy jest poświęcony wspólnej taryfie celnej i wymianie handlowej Unii Europejskiej z państwami trzecimi. Przedstawiono w nim regulacje prawne dotyczące tej kwestii, wyjaśniono czym jest wspólna taryfa celna. W pracy wykorzystano analizę tekstu jako podstawową metodę badawczą. Dotyczyła ona przede wszystkim prawodawstwa Unii Europejskiej oraz dostosowań Polski w tej dziedzinie. W pracy przeprowadzono analizę wszystkich procedur starając się udowodnić, że wejście Polski do Wspólnoty było decyzją słuszną, która przyniosła ze sobą wiele korzystnych zmian.
Customs policy In Poland after accession to the European Union
Keywords: przepisy prawne; Unia Europejska; polityka celna; prawo celne; integracja gospodarcza; jednolity rynek wewnętrzny; wymiana handlowa