Zachowania konsumentów w otoczeniu międzykulturowym na podstawie polskich nabywców produktów w Anglii - Niemiec, Monika (My University, 2009)
Celem pracy jest ukazanie zachowań polskich konsumentów w otoczeniu międzykulturowym w sferze konsumpcji produktów na przykładzie rynku w Wielkiej Brytanii, jak i również określenie poziomu etnocentryzmu w zachowaniach nabywczych polskich emigrantów. W pracy postawiono następujące hipotezy: H 1. Polscy emigranci w Wielkiej Brytanii to głównie ludzie młodzi, wykształceni, dobrze zarabiający, posiadający dobrą sytuację materialną. H 2. Polscy emigranci podczas konsumpcji produktów przejawiają zachowania etnocentryczne tzn. iż konsumenci w decyzjach nabywczych wykazują decyzje etnocentryczne oraz dla konsumentów istotny jest kraj pochodzenia danego produktu. H 3. Polscy konsumenci na Wyspach Brytyjskich w swych decyzjach nabywczych kierują się jakością oraz ceną nabywanych produktów. H 4. Polscy emigranci w Anglii kupują polskie produkty spożywcze. H 5. Polscy konsumenci na Wyspach Brytyjskich przejawiają postawy patriotyczne i są wierni własnym tradycjom. W pracy zostały wykorzystane informacje pozyskane zarówno ze źródeł wtórnych jak i pierwotnych. Źródła wtórne to literatura dotycząca szeroko pojętego marketingu oraz informacje z Internetu. Natomiast na źródła pierwotne to informacje pozyskane w wyniku przeprowadzonego międzynarodowego badania marketingowego, na podstawie kwestionariusza ankiety. Podsumowując można stwierdzić, iż polscy emigranci na Wyspy Brytyjskie, przenieśli własne wzorce zachowań konsumenckich, które wynieśli z rodzimego kraju, ponieważ wykazują oni bardzo silny związek z krajem poprzez nabywanie polskich produktów pomimo tego, iż nie są one tańsze od produktów na tamtejszym angielskim rynku.
Consumer behavior in cross-cultural surroundings on the basis of polish buyers of products in England
Keywords: konsumpcja; zachowania konsumenta; wzorce konsumpcji; kulturowe uwarunkowania konsumpcji