Interwencja Humanitarna. Aspekty użycia siły przez NATO w Kosowie - Hankus, Tomasz (My University, 2006)
Praca jest próbą przedstawienia zgodności interwencji humanitarnej z prawem międzynarodowym na przykładzie konfliktu Serbsko – Albańskiego w Kosowie. Legalności interwencji humanitarnej można dopatrywać się zarówno z prawie zwyczajowym jak i traktatowym na przykładzie Karty NZ. Ważne jest, aby podkreślić, iż zasady prawa zwyczajowego w ujęciu podmiotowym różnią się od stanowionego. W pierwszym rozdziale opisano stosowanie siły w prawie międzynarodowym. Przytoczono artykuły obowiązującej Karty NZ, która prawnie dotyczy wszystkich państw świata poza Watykanem i Palestyną (status obserwatora), Tajwanem, Somaliland, oraz Saharą Zachodnią. Istotne znaczenie ma również Prawo Konfliktów Zbrojnych oraz Zasady Odwetu. Przedstawiono również krótką charakterystykę Ligi Narodów oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych. Drugi rozdział poświęcony jest Interwencji Humanitarnej – jej definicji, historii jej stosowania oraz ewolucji na przestrzeni lat. Trzecia część poświęcona jest historii Kosowa. Działania w tej prowincji są szczególnym przypadkiem interwencji humanitarnej, gdyż historia tego konfliktu jest tak bardzo rozbudowana, a jego korzenie splecione tak bardzo, iż istota operacji pokojowych, czy to z użyciem siły, czy też ograniczających się do wsparcia humanitarnego, jest poddana nieustającej debacie. Praca sprowadza się jedynie do zarysowania zagadnienia interwencji humanitarnej. Jest ono bowiem zbyt rozbudowane aby spróbować uwzględnić tutaj wszystkie aspekty użycia siły w prawie międzynarodowym popierając je danymi historycznymi oraz aktualnymi badaniami nad tą kwestią.
Humanitarian intervention: aspects of use of force by NATO in Kosovo
Keywords: pomoc humanitarna; konflikty zbrojne; NATO; prawo międzynarodowe