Kontrakt terminowy WIG20 - Bugajski Zbigniew (My University, 2002)
Instrumenty pochodne na rozwiniętych rynkach kapitałowych odgrywają coraz większą rolę. W roku 1996 światowy obrót derywatami osiągnął 10 bilionów dolarów, a od kilku lat derywaty są także obecne na rozwijającym się polskim rynku kapitałowym. Rozwój rynku instrumentów pochodnych jako elementu rynku kapitałowego jest determinowany zapotrzebowaniem uczestników rynku kapitałowego na narzędzia i instrumenty pozwalające stabilizować ryzyko i warunki ekonomiczne. Ową stabilizację warunków finansowych każdego przedsięwzięcia zapewniają właśnie instrumenty pochodne. Jednak derywaty bywają często kojarzone z głośnymi skandalami finansowym ostatnich lat. Należy w tym miejscu wymienić: ogromne straty finansowe Procter & Gamble, czy głośne bankructwo najstarszego angielskiego Banku komercyjnego Barings, który upadł w wyniku działalności na rynku derywatów w Singapurze tradera – Nicka Leesona. Wydarzenia te mogą rodzić obawy przed wykorzystywaniem w prowadzonej działalności instrumentów pochodnych. W związku z tym, aby wykorzystać instrumenty pochodne należy najpierw dokładnie zrozumieć zasady ich funkcjonowania oraz ryzyko jakie im towarzyszy. Aby w pełni poznać zasady funkcjonowania derywatów należy również poddać analizie aspekt prawny ich funkcjonowania. Celem niniejszej pracy jest dokonanie analizy ekonomiczno-finansowej oraz przepisów polskiego prawa pod kątem uregulowań normujących funkcjonowanie rynku finansowych instrumentów pochodnych.
Keywords: finanse; instrumenty pochodne; kontrakty forward; kontrakty terminowe; umowy kontraktów terminowych; opcje; opcja jako umowa przedwstępna; opcja jako umowa sprzedaży z prawem odstąpienia; derywaty; status prawny derywatów; prawo bankowe; kontakty terminowe na WIG20