Segmentacja klientów bankowości elektronicznej - Jajeśnica Edyta (My University, 2004)
Celem pracy jest prezentacja segmentacji klientów bankowości. Opisano zagadnienia związane z tematyką bankowości elektronicznej. Podjęto temat segmentacji i lojalności klientów – opisano kryteria, procedury i strategie segmentacji. Przedstawiono teorię metodologii badań ankietowych, na której oparto przeprowadzoną ankietę. Opisano praktyczne zastosowanie bankowości elektronicznej i zasady funkcjonowania badanego zagadnienia na przykładzie wybranych banków. Dokonano analizy badania, opisano wnioski oraz wyznaczono segmenty rynku i wybrano rynek docelowy. Przeprowadzono badanie lojalności poszczególnych segmentów rynku i zaproponowano strategię rozwoju dla tych segmentów.
Keywords: zarządzanie; bankowość; bankowość elektroniczna; segmentacja klientów; lojalność klientów; zabezpieczenia w bankowości elektronicznej; elektroniczna obsługa klienta; e-banking