Analiza efektywności oraz kosztów w otwartych funduszach inwestycyjnych w Polsce - Borkowski, Michał (My University, 2009)
Celem pracy jest udowodnienie hipotezy, iż koszty w polskich funduszach inwestycyjnych są wysokie i znacznie pomniejszają stopy zwrotu z inwestycji oraz, że fundusze zarządzane są mało efektywnie – wyniki funduszy są gorsze od wyników rynku. Pierwszy rozdział opisuje skąd wzięła się idea wspólnego inwestowania, o którą oparta jest działalność funduszy inwestycyjnych oraz oraz jakie regulacje prawne zabezpieczają kapitał powierzany im przez inwestorów. Została także opisana historia funduszy w Polsce oraz jak wygląda dzisiejszy rynek. Wiedza ta pozwoli na zrozumienie istoty funduszy inwestycyjnych oraz wprowadzi do tematu opłat i kosztów w funduszach omówionych w rozdziale drugim. Rozdział II wprowadza pojęcie oraz strukturę kosztów w funduszach inwestycyjnych w Polsce. Ponadto, koszty w funduszach na polskim rynku są porównane do rynków europejskich i rynku amerykańskiego. W tym rozdziale opisane są także podstawowe miary służące do oceny efektywności funduszy oraz indeksy giełdowe rynku polskiego i amerykańskiego, które służą jako punkt odniesienia przy ocenie funduszy. Rozdział III niniejszej pracy jest analizą wybranych funduszy inwestycyjnych i konkretna oceną efektywności zarządzania oraz analizą wyników wypracowanych przez fundusze na przestrzeni ostatnich ośmiu lat. Oprócz analizy efektywności, przeprowadzona została symulacja inwestycji, która po uwzględnieniu kosztów podawanych przez fundusze pokazuje jakie opłaty są pobierane za zarządzanie portfelami inwestorów.
Effectiveness and costs analysis in open investment funds in Poland
Keywords: fundusze inwestycyjne; struktura kosztów; Polska; Stany Zjednoczone