Polityka wobec młodzieży jako element polityki społecznej Unii Europejskiej w latach 1995 - 2006 - Hasior Aneta (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest analiza polityki wobec młodzieży jako element polityki społecznej Unii Europejskiej w latach 1995 – 2006. W pracy opisano etapy powstawania Białej Księgi Komisji oraz problemy, przed jakimi stają młodzi Europejczycy poruszone w Białej Księdze. Przedstawiono propozycje Komisji Europejskiej mające pomóc rozwiązać problemy młodych ludzi oraz kolejne etapy rozwoju polityki młodzieżowej w Unii Europejskiej. Opisano założenia i cele programów Młodzież, Leonardo da Vinci oraz Socrates oraz przedstawiono dofinansowanie działań młodzieży z Europejskiego Funduszu Społecznego i Inicjatyw Wspólnotowych.
Youth policy as a part of the European Union Social Policy from 1995 to 2006
Keywords: Unia Europejska; polityka społeczna; młodzież w UE; EFS; polityka młodzieżowa