Analiza wpływu funduszy z Unii Europejskiej na gospodarkę Polski z wykorzystaniem modelu HERMIN - Wikar, Mirosław (My University, 2011)
Praca miała na celu diagnozę wpływu funduszu unijnych na podstawowe wskaźniki makroekonomiczne oraz ocenę wpływu na gospodarkę Polski. Aby osiągnąć te cele, użyty został 5-sektorowy model HERMIN polskiej gospodarki (HPL5). Wyniki zostały uzyskane po przeprowadzeniu dwóch symulacji. Pierwsza symulacja (scenariusz bazowy) zawierała w sobie wpływ transferów finansowych w ramach polityki spójności, natomiast druga symulacja (scenariusz alternatywny) przedstawiała sytuację gospodarczą Polski w wypadku braku wsparcia z Unii Europejskiej. Dopiero porównanie tych dwóch scenariuszy dało odpowiedź na pytanie o wpływ Funduszy Unijnych na gospodarkę Polski. Badanie zostało przeprowadzone przez pryzmat wpływu polityki spójności na PKB, rynek pracy oraz sektor finansów publicznych oraz wymiany handlowej z zagranicą. Wnioski płynące z tej analizy wskazują jednoznacznie pozytywny wpływ na gospodarkę Polski. Dzięki polityce spójności wzmacnia się sytuacja Polski na arenie międzynarodowej. Fundusze stały się szansą na szybkie wyjście z zaścianka Europy, której nie można zaprzepaścić.
Analysis of the impact of European Union founds on the polish economy using HERMIN model
Keywords: fundusze unijne; wskaźniki makroekonomiczne; gospodarka Polski