Konsolidacja polskiego sytemu bankowego na przykładzie BPH S.A. i PBK S.A - Petryla Elżbieta (My University, 2006)
Fuzje i przejęcia, chociaż stanowią najbardziej spektakularną i najszybszą formę wzrostu, są trudnym przedsięwzięciem i nie zawsze spełniają związane z nimi oczekiwania. Największym zagrożeniem w procesie skokowego powiększania wielkości są różnice kultur organizacyjnych, problem przywództwa oraz brak konsekwencji w realizacji określonej strategii rynkowej. Nie ulega jednak wątpliwości, że wielkość jest jednym z kluczowych warunków osiągania przewagi konkurencyjnej na rynku bankowych usług detalicznych. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istoty procesów fuzji i przejęć realizowanych w sektorze bankowym, a także zaprezentowanie fuzji na przykładzie Banku BPH PBK S.A. i jej ocena. W pracy przedstawiono istotę procesów M&A poprzez wskazanie ich rodzajów, motywów, korzyści i kosztów oraz różnic miedzy tymi procesami. Omówiono procesy fuzji i przejęć realizowane w sektorze bankowym oraz podano przykłady z różnych krajów świata. Przedstawiono genezę fuzji i przejęć w polskim sektorze bankowym oraz motywy ich przeprowadzania. Zaprezentowano przykłady tych procesów oraz zwrócono uwagę na obecną strukturę własnościową polskiego sektora bankowego i prognozy jej przyszłego stanu. Przedstawiono proces fuzji banków BPH S.A i PBK S.A., zestawiono korzyści i koszty jego przeprowadzenia, oraz jego dokonano oceny.
BPH and PBK merger as an example of M&A process on the Polish banking market
Keywords: bankowość; fuzje; przejęcia; sektor bankowy; fuzje zagraniczne