Commentary i przyjaciele - lobby izraelskie w Stanach Zjednoczonych - Śmiszek Tomasz (My University, 2007)
W niniejszej pracy autor skupia się na analizie i próbie opisania sposobów działania lobby izraelskiego w Stanach Zjednoczonych. Celem pracy jest zbadanie, czy to lobby ma faktyczny wpływ na politykę zagraniczną tego kraju. Autor koncentruje się na przedstawicielach tego lobby skupionych głównie wokół czołowych mediów amerykańskich. Jako podstawową próbką posłużono się czasopismem Commentary, które ma opinię niezmiernie wpływowego i jednego z najbardziej poczytnych w środowiskach politycznych w Stanach Zjednoczonych.
Commentary and friends - Israeli lobby in United States
Keywords: lobby izraelskie; polityka zagraniczna USA; media amerykańskie; neokonserwatyzm; walka z terroryzmem