Moje przedsiębiorstwo. Biznesplan jako ważny element działalności gospodarczej - Raba, Dariusz (My University, 2013)
Praca ta ma charakter wstępu do tworzenia biznesplanu, niezbędnego w sytuacji starania się o pozyskanie zewnętrznych źródeł finansowania. Plan biznesowy jest niezwykle istotny również w sytuacji prowadzenia działalności gospodarczej, jako przydatny element wspomagający zarządzanie przedsiębiorstwem. Badania prowadzone na potrzeby pracy były prowadzone głównie poprzez analizę danych wtórnych, zgromadzonych danych statystycznych Głównego Urzędu Statystycznego. Dzięki tej pracy, czytelnik powinien wiedzieć czym jest biznesplan oraz, czy go potrzebuje. W pracy można również znaleźć informacje dotyczące przedsiębiorstwa takie jak zalety i wady wynikające z rozmiaru firmy.

This work is an introduction to creating a business plan which is necessary in a situation of acquiring external funding. The business plan is crucial in case of running a business, as a useful part of business management support. Studies carried out for the purpose of work were carried out mainly through the analysis of secondary data, collected statistical data on Central Statistical Office. Thanks to this work receiver should know what a business plan really is and whether he needs it. At this work you can also find information about the company such as the advantages and disadvantages of the size of a company.
My company. Business plan as an important element of business activity
Keywords: biznesplan; przedsiębiorstwo; przedsiębiorca; Główny Urząd Statystyczny; przedsiębiorstwa niefinansowe; business plan; business; entrepreneur; Central Statistical Office; non-financial Corporation