Optymalizacja procesów produkcyjnych i struktur organizacyjnych jako kluczowy element restrukturyzacji procesów biznesowych - Wójcik Michał (My University, 2006)
Restrukturyzacja procesów biznesowych to wymóg i konieczność w obecnych czasach – czasach narastającej konkurencji. Przedsiębiorstwa w obliczu szybko zmieniających się technologii muszą podlegać ciągłym usprawnieniom. Zasadniczym elementem restrukturyzacji jest optymalizacja procesów produkcyjnych i struktur organizacyjnych. Niniejsza praca przedstawia problematykę bieżących zmian, jakie dokonywane są w przedsiębiorstwach i pozwala na zrozumienie przemian, jakie zachodzą w większości przedsiębiorstw i w naszym kraju. W pracy metodą badawczą jest analiza dokumentów restrukturyzowanego przedsiębiorstwa. Omówiono wybrane metody restrukturyzacji procesów biznesowych, poparte działaniami dokonanymi przez zarząd oraz ich efekty.
Production process and structure optimalization as a key element of business process reengineering
Keywords: reengineering; optymalizacja procesów biznesowych; benchmarking; TQM; zarządzanie jakością