Analiza finansowa w małym i średnim przedsiębiorstwie na przykładzie ABC-SERVICE Spółka z o.o - Baran Dariusz (My University, 2007)
Podjęcie tematu analizy finansowej przedsiębiorstwa działającego w sektorze MSP w Polsce spowodowała chęć przełamania stereotypu funkcjonującego do dnia dzisiejszego w Polsce, według którego rachunkowością i księgowością zajmują się przede wszystkim kobiety, chociaż od kilku lat tendencja ta zmienia się dość widocznie, a mężczyźni uważani są za bardzo dobrych księgowych, a szczególnie finansistów. Próba zmierzenia się z tym ciekawym, a zarazem trudnym tematem pozwoliła na napisanie niniejszej pracy. Dodatkowym bodźcem była możliwość zapoznania się z obowiązującymi przepisami prawa w zakresie kodeksu spółek handlowych oraz rachunkowości i finansów, które w ostatnich latach uległo znacznym zmianom, spowodowanym między innymi zmianami gospodarczymi i potrzebą dostosowania polskich przepisów do obowiązujących w krajach Unii Europejskiej w związku z wejściem Polski w dniu 1 maja 2004 roku w jej struktury. Uzyskane informacje mogą okazać się niezwykle przydatne w przyszłości, na przykład w przypadku podjęcia decyzji o założeniu własnego przedsiębiorstwa.
The Financial Analysis in Small and Medium Company on example of ABC-SERVICE Ltd.
Keywords: sektor MŚP; ewidencja podatkowa i księgowa; analiza finansowa; wskaźniki analizy finansowej; wskaźniki atrakcyjności firmy na rynku kapitałowym; ABC-Service Spółka z o.o.