Analiza kosztów i okeresu zwrotu z przystąpienia do sieci franchisingowej Delikatesów Centrum Gminnej Spółdzielni w Tymbarku - Poręba, Iwona (My University, 2010)
W niniejszej pracy przedstawię ogólną charakterystykę rynku franchisingu w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnienia kosztów ze strony franchisobiorcy, nakładów, jakie musi on ponieść w celu dostosowania warunków do wymagań franchisodawcy. Głównym celem tej pracy jest zaprezentowanie szczegółowych wydatków w związku z uruchomieniem poszczególnych punktów franchisingowych, późniejszych dochodów oraz okresu zwrotu poniesionych nakładów inwestycyjnych. Niniejsza praca przybliża rynek sieci franchisingowych, które od niedawna zaczęły funkcjonować w naszej gospodarce. Ich dynamiczny rozwój i coraz większa popularność wśród przedsiębiorców sprawiły, iż zaczęto dostrzegać łatwość pozyskania dochodów w ramach współpracy franchisingowej. Taką szansę zauważył też Zarząd Gminnej Spółdzielni w Tymbarku, który przystąpił do sieci franchisingowej Delikatesy Centrum, obecnie wchodzącej w skład grupy z „Eurocash”. Współpraca spółdzielni z siecią Delikatesów trwa siedem lat i w dalszym ciągu obydwie strony wyrażają chęć współpracy. Celem analizy kosztów przystąpienia Gminnej Spółdzielni w Tymbarku do sieci franchisingowej Delikatesów Centrum, było przeanalizowanie ich wysokości dla poszczególnych placówek oraz zbadanie całości zakładów na ten cel. Ponadto rozpatrywano, w jakim czasie nastąpi zwrot tych kosztów i nakładów. Współpraca z siecią Delikatesów Centrum, pomimo długiego czasu zwrotu nakładów, jest pozytywnie oceniana. Dzięki niej Zarząd Spółdzielni osiągnął zamierzony cel jakim było utrzymanie się na lokalnym rynku. Ponadto Spółdzielnia osiągnęła na nim pozycję lidera, odbudowała dobry wizerunek, pozytywną opinię wśród klientów i dostawców, utworzyła ponad 30 nowych miejsc pracy i rozwinęła inne gałęzie swojej działalności. Mając na uwadze zrealizowany główny cel, a przy tym dalszy rozwój nie tylko jednej gałęzi działalności Spółdzielni, można łagodniej spojrzeć na dość długi okres zwrotu.
Joining a franchising network – cost and payback period analysis based on the example of Communal Cooperative in Tymbark
Keywords: nowe metody zarządzania; rozwój przedsiębiorstwa; franchising; koszty działalności gospodarczej; przedsiębiorstwo franchisingowe; sieci franchisingowe