Atrakcyjność turystyczna Miasta i Gminy Szczawnica w opinii turystów - Gołdyn, Monika (My University, 2012)
Niniejsza praca dotyczy Miasta i Gminy Szczawnica. Głównym celem pracy jest ocena atrakcyjności turystycznej miasta i gminy w opinii turystów. Celami dodatkowymi są opis walorów turystycznych Szczawnicy oraz charakterystyka zagospodarowania turystycznego badanego obszaru. W celu weryfikacji przyjętych celów pracy zaproponowano następujące hipotezy badawcze: pierwsza, iż atrakcyjność turystyczna Szczawnicy jest niska, druga, że na atrakcyjność turystyczną Szczawnicy największy wpływ ma jej położenie w bezpośrednim sąsiedztwie Pienińskiego PN oraz trzecia, iż promocja Szczawnicy pod kątem zwiększenia jej atrakcyjności turystycznej jest wystarczająca dla odwiedzających ją gości. Z przeprowadzonych badan wynika, iż atrakcyjność turystyczna Szczawnicy jest wysoka. Najważniejszym czynnikiem decydującym o atrakcyjności turystycznej badanego obszaru jest bezpośrednie sąsiedztwo Pienińskiego Parku Narodowego. Aby zwiększyć atrakcyjność turystyczną Szczawnicy należy zadbać o promocję gminy.

This work concerns the Cities and Municipality Szczawnica. The main aim is to assess the tourist attractiveness of cities and municipalities in the opinion of tourists. Additional objectives are the description tourist attractions of Szczawnica and tourist development characteristic of study area. In order to verify the objectives of work proposed research hypotheses: first, that the tourist attraction of Szczawnica is low. Second, that the biggest impact on the tourist attraction is its location in the immediate vicinity of the Pieniny National Park. Third, that the promotion of Szczawnica for increasing its attractiveness is sufficient for its visitors. The study shows that the tourist attraction of Szczawnica is high. The most important determinant of attractiveness of the area studied is the direct vicinity of the Pieniny National Park. To increase the tourist attractiveness of Szczawnica be sure to the promotion of community.
Tourist attractiveness of city and municipality Szczawnica in the opinion of tourists
Keywords: atrakcyjność turystyczna; Szczawnica; zagospodarowanie turystyczne; badania ankietowe; analiza SWOT; tourist attraction; Szczawnica; tourist management; survey; SWOT analysis