Komputerowy model firmy, oraz jego wykorzystanie do badania zależności pomiędzy płynnością i rentownością - Jacuta, Jakub (My University, 2004)
Celem pracy było stworzenie modelu firmy, który mógłby zostać wykorzystany jako narzędzie do przeprowadzania symulacji komputerowych. W tym celu stworzono model teoretyczny, który opisuje firmę jako zestaw wielkości liczbowych (zmiennych) i operacji wykonywanych na zestawie zmiennych (funkcji). Następnie napisano program w języku obiektowym C++ działający w systemie Windows. Opracowany program symulacyjny został następnie użyty do przetestowania zależności pomiędzy płynnością, a rentownością firmy. Dzięki obiektowej konstrukcji programu, może on po niewielkich przeróbkach zostać wykorzystany do wykonywania symulacji badających inne zależności. W rozdziale I znajduje się szczegółowy opis teoretyczny stworzonego modelu. Opisane zostały założenia przyjęte przy konstrukcji modelu. Następnie wyszczególnione są zmienne, oraz wszelkie operacje wykonywane w modelu. Rozdział II poświęcony jest opisowi ogólnych zagadnień związanych z płynnością i rentownością firmy. Zaprezentowane zostały podstawowe definicje i mierniki służące do obliczania wskaźników. Pokazano również jak przedstawiana jest zależność pomiędzy płynnością i rentownością w literaturze. Rozdział III prezentuje wyniki symulacji przeprowadzonej z wykorzystaniem modelu firmy, oraz analizę wyników zależności pomiędzy płynnością i rentownością. Symulację przeprowadzono dla sześciu teoretycznych firm, reprezentujących ich różne typy. Rozdział IV to podsumowanie wyników pracy. W załączniku opisano program symulacji napisany w języku C++. Pokazano również kod źródłowy kluczowych klas zawartych w programie: modelu firmy, otoczenia zewnętrznego, drzewa dwumianowego.
Keywords: modele symulacyjne; model symulacyjny przedsiębiorstwa; płynność finansowa przedsiębiorstwa; rentowność; programy komputerowe