Rola Unii Zachodnioeuropejskiej w tworzeniu bezpieczeństwa europejskiego. UZE a polityka bezpieczeństwa RP. - Błaszak Łukasz (My University, 2000)
Celem pracy jest opisanie działalności Unii Zachodnioeuropejskiej, jej struktur organizacyjnych oraz możliwości wpływu politycznego i militarnego na kształtowanie bezpieczeństwa w Europie. Omówiono zależności pomiędzy UZE a NATO i Unią Europejską, wynikające z tego kontrowersje jak i wspólne porozumienia pomiędzy Europą Zachodnią a Stanami Zjednoczonymi. Przedstawiono kontakty Polski z Unią Zachodnioeuropejską, stosunek władz polskich do tej organizacji, polskie bezpieczeństwo militarne oraz rację stanu.
Keywords: Unia Zachodnioeuropejska; bezpieczeństwo w Europie; NATO; Unia Europejska; polska racja stanu