ISO 9001 2000 w Przedsiębiorstwie Transportowo-Spedycyjnym na podstawie firmy "Folpak" Sp. z o.o. - Mazur Barbara (My University, 2007)
W każdej działalności gospodarczej ogromne znaczenie ma jakość oraz zarządzanie, dlatego też kształtowanie jakości to nic innego jak kształtowanie określonego podmiotu gospodarczego, jego rozwijaniem i działaniem w taki sposób by spełnić wszystkie oczekiwania oraz wymagania klientów. Jednym z najefektywniejszych sposobów zdobycia przewagi firmy nad konkurencją, jak również zaspokojenia wymagań klientów jest implementacja systemu zarządzania jakością. Cały proces wdrażania dla firmy jest jakby wyzwaniem do rozwijania się oraz skuteczniejszego działania, ale też budzi pewne wątpliwości, co do kosztów przedsięwzięcia, co do problemów, które mogą się pojawić przy zmianie jednego systemu zarządzania jakością na inny. Jeśli chodzi o polskie firmy spedycyjno-transportowe to świadomość wdrażania systemu jakości w tych firmach jest jeszcze niewielka. Przyczyną tego może być obawa przez trudnościami związanymi procesem oraz niewiedza odnośnie tego, co to jest ISO? Czym są normy ISO? Do czego tak naprawdę certyfikacja jest potrzebna? Na dzień dzisiejszy można stwierdzić, iż SZJ jest podstawą dobrej jakości, gdyż od tego zależy czy firma zdobędzie klientów oraz czy będzie wstanie ich utrzymać przez długi okres czasu. Należy pamiętać też o tym, że tylko klient decyduje o tym czy produkt spełnia jego wymagania czy też nie. Dlatego też, tak ogromnym atutem dla przedsiębiorstwa jest posiadanie certyfikatu jakości ISO 9000. Mówi się też, że normy ISO 9000 są podstawowymi czynnikami rozwoju jednolitego Rynku Europejskiego. Coraz częściej daje się zauważyć, iż bez stosowania narzędzi standardu ISO 9000 o wiele trudniej jest zewnętrznym producentom dostać się na rynek Unii Europejskiej. Ich stosowanie stało się koniecznym elementem marketingu, np. warunkiem przystąpienia firmy do przetargów, itp. Celem niniejszej pracy magisterskiej jest próba przedstawienia pierwszego kontaktu z normą, auditorem, procedurą certyfikacji oraz wskazania najskuteczniejszych aspektów praktycznego wdrażania systemu na podstawie firmy Folpak Sp. z o.o.
ISO 9001:2000 in the Transport-Spedition Company based on „Folpak” Ltd. Company
Keywords: zarządzanie jakością; benchmarking; just in time; reengineering; karty kontrolne; normy ISO serii 9000; systemy jakości; firma "Folpak" Sp. z o.o.; zarzadzanie procesami