Strategia rozwoju samorządu terytorialnego na przykładzie Gminy Słopnice - Janik, Krzysztof (My University, 2013)
Podstawą do prawidłowego i szybkiego rozwoju gminy, jest jasno określona i konsekwentnie realizowana strategia. Analiza celów strategicznych oraz ich weryfikacja w opisywanej gminie Słopnice w powiecie limanowskim, zdaje się potwierdzać tę tezę. Dzięki przeprowadzonym badaniom ankietowym udało się przybliżyć główny problem badawczy: „Czy mieszkańcy Gminy Słopnice są zadowoleni z kolejnych etapów rozwoju swojego regionu?”. Jednoznacznie można stwierdzić, iż ankietowani dostrzegają wiele pozytywnych zmian oraz że są zadowoleni z dotychczasowych osiągnięć.

The basis of proper and rapid development of the community is clearly specified and consequently implemented strategy. The analysis and verification of strategic goals in Słopnice community (situated in limanowski county), seems to confirm this thesis. Thanks to taken survey research it was succeed to explain main research problem: „Are inhabitants of the Słopnice community satisfied with the next stages of development of their area?.” It can be stated unambiguously that respondents see many positive changes and they are satisfied with previous achievements.
The strategy of local government development illustrated with the example of the Słopnice community
Keywords: strategia; rozwój; gmina; zarządzanie; problem badawczy; cel; strategy; development; community; management; research issue; purpose