Analiza porównawcza kosztu kredytu mieszkaniowego na przykładzie ofert banków: PKO Bank Polski SA, ING Bank Śląski SA, Bank Zachodni WBK SA - Matykiewicz, Monika (My University, 2008)
Z uwagi na posiadanie z reguły niskich dochodów, najczęstszą drogą do uzyskania własnego mieszkania jest zaciągnięcie kredytu. Przedmiotem niniejszej pracy jest próba charakterystyki kredytów i pożyczek mieszkaniowych poszczególnych banków. Podzielona została ona na sześć rozdziałów. W pierwszym przedstawiona została różnica między kredytem a pożyczką. Opis kredytów gospodarczych i dla osób fizycznych zaprezentowany został w rozdziale drugim. Rozdział trzeci to szczegółowy opis kredytu mieszkaniowego, jego najważniejsze typy i rodzaje, mowa jest również o specyficznej dokumentacji, której wymaga właśnie tego rodzaju usługa. Kolejny rozdział to analiza najważniejszych czynników, które decydują o tym, że kredyt może być atrakcyjny, czyli tańszy niż w innych bankach. Ostatni rozdział to charakterystyka kredytów mieszkaniowych, które oferują wybrane banki. Każdy kredyt usystematyzowany został w formie tabeli, która pozwoli szybciej odnaleźć najważniejsze i najbardziej interesujące potencjalnego klienta elementy, takie jak: waluta, oprocentowanie, wysokość kredytu, okres kredytowania, a nawet wykaz niezbędnych dokumentów. Następnie umieszczony został spis załączonych dokumentów. Są to wymagane przez banki formularze wniosków, oświadczeń itp. w związku z ubieganiem się o kredyty i pożyczki hipoteczne. W dzisiejszych czasach oferta dostępna na rynku kredytowym jest niezwykle szeroka i dostosowana do potrzeb i oczekiwań dużej grupy ludności. Z tego powodu rozeznanie w takim szerokim wachlarzu propozycji może być trudne, ale nie niemożliwe. Trzeba po prostu poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z warunkami kredytów mieszkaniowych oferowanych przez różne banki oraz z warunkami takich kredytów.
Comparative analysis of mortgage credit cost on the example of bank offers from: PKO Bank Polski SA, ING Bank Śląski SA, Bank Zachodni WBK SA
Keywords: kredyt mieszkaniowy; banki; analiza porównawcza; pożyczki bankowe; kredyt bankowy