Ocena zdolności kredytowej wykorzystywana przez bank komercyjny na przykładzie Banku Spółdzielczego w Ropczycach - Kula, Dariusz (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie zasad stosowania polityki kredytowej na przykładzie Banku Spółdzielczego w Ropczycach. Struktura pracy została podporządkowana przyjętemu zakresowi prezentacji tematu, obok charakteru ogólno-poznawczego zawiera także charakter empiryczny. Część teoretyczna (rozdziały I-III) zawiera, począwszy od ogólnej genezy i rozwoju bankowości w Polsce i na świecie, poprzez problematykę ryzyka w działalności bankowej oraz metodologię oceny zdolności kredytowej, charakterystykę Banku Spółdzielczego w Ropczycach. Część empiryczna (rozdziały IV-V) to próba analizy i ocena zasad udzielania kredytów podmiotom gospodarczym i osobom fizycznym przez Bank Spółdzielczy w Ropczycach. Zasady polityki kredytowej w BS Ropczyce zostały ustalone przez Zarząd Banku. Zawierają one niezbędne postanowienia określające ogólny zakres informacji i dokumentów wymaganych przy rozpatrywaniu wniosku kredytowego oraz zasady postępowania w celu uwiarygodnienia uzyskanych danych i informacji. Ze względu na znaczenie dla prawidłowego kształtowania jakości portfela, określają również sposób oceny zdolności kredytowej klienta i ryzyka kredytowego banku, dobór zabezpieczeń prawnych, wymogi dotyczące umów o kredyt oraz uprawnienia decyzyjne w udzielaniu kredytów. Przedstawiają także wytyczne postępowania pracowników banku podczas realizacji umowy kredytowej, a więc udostępnianie srodków kredytowych, monitoringu realizacji, działań w przypadkach zakłóceń i powstania zagrożen dotyczących pełnego wywiązywania się klienta z zobowiazań.
The evaluation of credit ability of a commercial bank as exemplified by Bank Spółdzielczy in Ropczyce as an example
Keywords: bankowość; system bankowy; ryzyko bankowe; zdolność kredytowa; banki spółdzielcze