Analiza zależności pomiędzy kryzysem walutowym a zmianami rozmiarów i struktury handlu zagranicznego na przykładach wybranych emerging markets - Wal, Stanisław (My University, 2006)
Zasadniczą tezą niniejszej pracy jest istnienie wzajemnych zależności pomiędzy wystąpieniem kryzysu walutowego a zmianami w gospodarce krajów dotkniętych kryzysem, ze szczególnym uwzględnieniem wymiany zagranicznej, jej intensywności, struktury geograficznej i towarowej. Wykazanie istnienia tych relacji oraz ich pogłębiona analiza w oparciu o wybrane przykłady „rynków wschodzących” i ich problemów gospodarczych w II połowie ostatniej dekady XX wieku stanowi główny cel prezentowanej pracy. Opracowanie podzielone jest na cztery części. W pierwszej przedstawiam podstawy teoretyczne dotyczące kryzysów walutowych, modele kryzysów oraz ich mechanizmy. Kolejne trzy rozdziały koncentrują się na analizie trzech różnych kryzysów walutowych: w Argentynie (rozdział II), Meksyku (rozdział III) i Rosji (rozdział IV). W odniesieniu do każdego omawiam specyficzne okoliczności i uwarunkowania wystąpienia kryzysu, jego przebieg i sposoby przezwyciężenia. Istotną częścią tych rozdziałów jest charakterystyka gospodarki i handlu zagranicznego wybranego kraju oraz ich zmiany dokonujące się pod wpływem kryzysu lub jak w przypadku Rosji, będące jego przyczyną. Wykorzystane w tym opracowaniu materiały obejmują literaturę z zakresu teorii międzynarodowych stosunków gospodarczych i finansowych, a także specjalne opracowania traktujące o kryzysach walutowych lat 90 w różnych częściach świata. Dane statystyczne wykorzystywane jako podstawa analiz w opracowaniu pobrane zostały głównie ze stron internetowych urzędów statystycznych danego kraju lub też portali internetowych ich banków centralnych oraz międzynarodowych organizacji (MFW, WTO).
Analysis of correlation between currency crisis and changes of scope and structure of foreign trade as exemplified by the chosen the emerging markets
Keywords: kryzys walutowy; kryzys argentyński; handel; wymiana handlowa