Kształtowanie systemu wynagrodzeń pracowników w perspektywie strategii firmy na przykładzie PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. - Oleksy, Grzegorz (My University, 2008)
Celem pracy będzie przede wszystkim analiza systemu wynagradzania pracowników w perspektywie przyjętej strategii firmy, na przykładzie PKP PLK S.A. Ze względu na szybko rozwijające się zmiany w otoczeniu firmy zbadam zarówno realizowaną obecnie strategię firmy jak i system wynagradzania. Postaram się odpowiedzieć na pytanie czy aktualny system wynagradzania pracowników sprzyja realizacji celów strategicznych firmy. Poprzez studia dostępnych dokumentów postaram się dojść do obranego celu i wyciągnąć odpowiednie wnioski. Odnosząc się do obranego celu pracy po zanalizowaniu posiadanych dokumentów wysunąć można kilka wniosków. Po zanalizowaniu systemu wynagradzania można stwierdzić, że zmiany, które nastąpiły lub w najbliższej przyszłości będą wprowadzane w życie nie są pochodnymi strategii jaką firma przyjęła lub nie są w pełni sprecyzowane. Przede wszystkim, przy niedawno istniejących kategoriach zaszeregowania pracowników i wypłacanych im wynagrodzeniach pewne rzeczy nie byłyby do spełnienia, a zmiany te nie były ujęte w strategii. Kolej idąca z technologią w przyszłość chce dorównać warunkom europejskim, jest więc rzeczą oczywistą, że niesie to za sobą pewne zmiany personalne. Przede wszystkim w firmie PKP pracuje jeszcze dużo ludzi, którzy nie posiadają wykształcenia średniego, nie mówiąc już o wyższym. Jest rzeczą normalną, że ludzie ci dysponują jednak pewną wiedzą i umiejętnościami, bez których firma nie mogłaby funkcjonować. Dodatkowo, przeważnie są to pracownicy w wieku emerytalnym, więc często w ich wynagrodzeniu ujmowane są lata pracy. Powiedzmy, że to wynagrodzenie w pierwszej dziesiątce zaszeregowania.
Forming of reward system of employee in prospect of strategy of firm on example PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.
Keywords: wynagrodzenia; zarządzanie zasobami ludzkimi; strategia personalna; strategia wynagrodzeń; kodeks pracy; układ zbiorowy pracy; płace; premia; charakterystyka przedsiębiorstwa; linie kolejowe