Zarządzanie stresem i wypaleniem zawodowym lekarzy oraz personelu medycznego - Pazgan, Marzena (My University, 2009)
Celem pracy jest ukazanie związku pomiędzy stresem a wypaleniem zawodowym lekarzy oraz innych przedstawicieli personelu medycznego. Stres zawodowy jest częstym zjawiskiem, które dotyka pracowników niemal wszystkich zawodów, choć w różnym natężeniu. Silne i długotrwałe sytuacje stresowe bardzo niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Doprowadzają one bowiem do zachwiania równowagi emocjonalnej oraz fizycznej. Często są przyczyną chorób psychosomatycznych, mogą także doprowadzić do wypalenia zawodowego. Syndrom wypalenia zawodowego pojawia się u przedstawicieli takich zawodów, w których istnieje bliska interakcja z drugim człowiekiem. Dzisiejsze społeczeństwo jest bardzo zapracowane. Osoby pracujące nie zdają sobie często sprawy z faktu, że ciągłe przepracowywanie się i narażanie na ciągły stres może doprowadzić je do sytuacji, w której praca stanie się dla nich ciężarem, a także przykrym przymusem. Przestanie im dawać wówczas satysfakcję i spełnienie, a w rezultacie spadnie ich motywacja do pracy. Praca składa się z trzech rozdziałów dwóch teoretycznych oraz jednego badawczego. Pierwszy rozdział poświęcono tematyce stresu i zarządzania nim. Zaprezentowano problem, przyczyny, objawy oraz skutki stresu. Zreferowano jego niektóre modele oraz koncepcje. Przedstawiono w tym rozdziale również szereg sposobów radzenia sobie ze stresem, zjawiskiem charakterystycznym dla dzisiejszych czasów. W drugim rozdziale omówiono zjawisko wypalenia zawodowego. Opisano przyczyny, objawy oraz skutki wypalenia zawodowego. Zaprezentowano również etapy i fazy rozwoju wypalenia, a także sposoby zapobiegania. Rozdział trzeci przedstawia metodologię badań oraz prezentację i analizę uzyskanych wyników.
The management of stress and burnout of doctors and medical personnel
Keywords: stres; wypalenie zawodowe