Pozycja strategiczna PKN Orlen w sektorze sprzedaży paliw płynnych w Polsce - Bodziony, Dawid (My University, 2012)
Praca miała na celu wskazanie pozycji strategicznej spółki PKN Orlen w sektorze sprzedaży paliw płynnych w Polsce. Badanie polegało na porównaniu największych firm z sektora sprzedaży paliw płynnych w Polsce przy pomocy: analizy strategicznej SPACE, analizy Kluczowych Czynników Sukcesu oraz analizy SWOT. Do analizy zostały wzięte takie przedsiębiorstwa jak: Grupy Lotos, BP, Shell oraz Statoil. Wyniki przeprowadzonych badań jednoznacznie wskazały, że pomimo silnej konkurencji działającej w tym sektorze spółka PKN Orlen jest w nim wyraźnym liderem posiadającym w nim bardzo silną pozycję. Zawdzięcza ją przewadze swoich silnych stron, które to zmniejszają znaczenie jej słabych stron oraz pozwalają na wykorzystanie pojawiających się szans. Spółka powinna przyjąć strategię agresywną i nadal inwestować w nowe technologie, rozbudowywać sieć stacji paliw, infrastrukturę transportową, zwiększać udział w rynku oraz rozważyć próbę wejścia również do innych sektorów, ponieważ ten, w którym się znajduje jest w fazie dojrzałości, a jego wzrost jest bardzo powolny. Obszarami najpilniej wymagającymi poprawy w spółce to: wizerunek jakości produktów oraz marki przedsiębiorstwa, ponieważ te obszary posiadają największą siłę spośród słabych stron spółki.

The purpose of the study was indication a strategic position of the PKN Orlen Company in sale of liquid fuels in Poland. The study was based on a comparasion of the largest companies from the sale on liquid fuels sector in Poland by using: SPACE strategic analysis, analysis of Key Success Factors and SWOT analysis. For the analysis have been subjected such enterprises as Lotos Group, BP, Shell and Lotos. The results of the study clearly indicated that despite of strong competition in this sector, PKN Orlen is a clear leader with strong position. It owes its strengths advantage that its reduces the importance of its weaknesses and anable for the use of the available opportunities. The Company should accept an aggresive strategy and continue to invest in new technologies, develop a network of petrol stations, transport infrastructure, increase market share and is also considered an attempt to enter other sectors, as this were it is a maturity stage and growth is very slow. The areas most urgently in need of improvement in the Company are: the image quality of the products and brand companies, becouse these areas have the greatest power in the midst of the weaknesses of the Company.
Strategic position of PKN Orlen in fuel distribution industry in Poland
Keywords: pozycja strategiczna; rynek paliw; sprzedaż; paliwa płynne