Systemy klasy ERP - wdrożenie Zintegrowanego Systemu Informatycznego SAP R3 w Schneider Electric Polska Sp. z o. o. - Lekston Kamil (My University, 2006)
Niniejsza praca przedstawia problematykę dotyczącą zintegrowanych systemów wspomagających zarządzanie przedsiębiorstwem klasy ERP. Zadanie, jakie postawił przed sobą autor w przedłożonym tekście jest dokonanie oceny wpływu stosowanych zintegrowanych systemów informatycznych na zarząd przedsiębiorstwa. W pracy przedstawiono poszczególne etapy rozwoju systemów informatycznych, począwszy od lat 50-tych XX wieku, kiedy to świat po raz pierwszy usłyszał o MRP, aż po dzień dzisiejszy, kiedy systemy ze standardem MRP\ ERP podbijają rynek stając się niezbędnym narzędziem w wielu przedsiębiorstwach. Bardzo istotnym aspektem systemów zintegrowanych jest ich budowa modułowa. Dzięki niej wymienione systemy odniosły i nadal odnoszą tak wielką popularność. Omówiono ewolucję systemów SAP, opisano zintegrowany system informatyczny, jakim jest SAP R/3, a także nowoczesne rozwiązania dla potrzeb biznesu. Autor opisuje tutaj również metodykę oraz fazy wdrożenia systemu R/3. Przedstawiono historię powstania firmy, opis Grupy Schneider Electric, obszary jej działalności oraz misję i wizję. Zaprezentowano badania autora dotyczące wdrożenia systemu SAP R/3 w firmie Schneider Electric Industries Polska. Celem tych badań jest pokazanie praktyki wdrożeń zintegrowanego systemu w tym przedsiębiorstwie. Pomimo pojawienia się różnych raportów z wdrożeń tego typu systemów, daje się jednak odczuć pewien niedosyt informacji z zakończonych wdrożeń. Badając system SAP R/3 w przedsiębiorstwie Schneider Electric, autor starał się odpowiedzieć między innymi na pytania: Jaki wpływ na nowoczesne zarządzanie przedsiębiorstwem ma wdrożenie systemu R/3 firmy SAP? Jak przebiegało wdrożenie w tej firmie? Czy było możliwe dopasowanie się systemu do przedsiębiorstwa? Jak wyglądają szkolenia pracowników? Czy system okazał się efektywny?
ERP systems – implementation of SAP R/3 Integrated Information System in Schneider Electric Polska Ltd.
Keywords: zarządzanie; ERP; system R/3; SAP R/3; zintegrowane systemy informatyczne