Polityka produktu w kształtowaniu przewagi konkurencyjnej na podstawie przedsiębiorstwa Fakro - Myjak, Edyta (My University, 2012)
Praca jest na temat przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa FAKRO. Przewaga konkurencyjna to „wszystko, co pozytywnie wyróżnia produkty firmy albo samą firmę spośród konkurentów w oczach klientów czy ostatecznych użytkowników”. Zdolność do innowacji oraz umiejętność wytwarzania produktów wysokiej jakości są dzisiaj bardzo ważne w tworzeniu przewagi konkurencyjnej każdego przedsiębiorstwa. Część empiryczną pracy oparto o przedsiębiorstwo FAKRO. Badania ankietowe potwierdziły postawione hipotezy, że na rynku polskim, w opinii klientów, firma FAKRO nie ustępuje Veluxowi pod względem konkurencyjności produktów i również, że decydującym motywem zakupowym konsumentów jest wysoka jakość produktów FAKRO. W świetle wyników badań, jednym z najważniejszych czynników determinujących możliwości przedsiębiorstwa w zakresie budowania przewag konkurencyjnych, a zatem także realizacji efektywnej strategii, jest polityka produktu, oparta na ciągłym podnoszeniu jakości produktów i rozwijaniu innowacji. Bardzo ważne jest, żeby przedsiębiorstwo było dojrzałe innowacyjnie, a więc wrażliwe, świadome, odpowiedzialne i zdolne. Tylko wtedy będzie ono w stanie wyprzedzić konkurencję i zbudować trwałą przewagę konkurencyjną. Tak też czyni firma FAKRO, której innowacyjne rozwiązania wytyczają nowe kierunki rozwoju dla branży okien dachowych na świecie. Marka FAKRO kojarzy się z najlepszą jakością, bezpieczeństwem i innowacyjnością. Przedsiębiorstwo udowodniło, że polskie produkty mogą być rozpoznawalne nie tylko w Polsce, ale również za granicą. FAKRO stawia na rozwój, jakość i innowacyjność i zgodnie z tym realizuje swoją politykę produktową, promocyjną i handlową, która od wielu lat przynosi oczekiwane rezultaty.

This study is about competitive advantage of FAKRO Company. Competitive advantage is "all that positively distinguishes the company's products or the company itself from the competitors in the eyes of customers and end users." The ability to innovate and the ability to manufacture high quality products are very important in creating competitive advantage of each company nowadays. The empirical part of this study is based on the FAKRO Company. The survey confirmed the hypothesis that in the opinion of customers, in terms of competitive products, FAKRO is as good as Velux on the Polish market and high quality of products is the decisive motive of consumers. In the light of the results of the research, one of the most important factors determining the capabilities of the enterprise in building of competitive advantage and, therefore, the implementation of an effective strategy is a policy based on continuous improvement of product quality and development of innovation. It is important that the company shows innovation maturity, and is sensitive, aware, responsible and capable. Only then will it be able to perform better than the competition and to build permanent competitive advantage. And this is how FAKRO works, the company in which innovations set new trends for the industry of roof windows in the world. FAKRO brand is synonymous with the best quality, safety and innovation. The company proved that Polish products can be recognised not only in Poland but also abroad. FAKRO focuses on the development, quality and innovation and follows an efficient policy regarding products, promotion and marketing, which has been achieving expected results for many years now.
Product policy in shaping the competitive advantage based on the Fakro company
Keywords: produkt; innowacyjność; jakość produktu; konkurencyjność; pozycja konkurencyjna; przewaga konkurencyjna; product; innovation; product quality; competitiveness; competitive position; competitive advantage