Analiza zastosowania procesu inżynierii wstecznej do utworzenia modelu systemu „Kuracjusz” w językach UML i BPMN - Mężyk, Dominika (My University, 2014)
Celem niniejszej pracy było utworzenie modeli systemu do zarządzania Uzdrowiskami „Kuracjusz”, w językach BPMN (Business Process Model and Notation) oraz UML (Unified Modelling Language). Przedstawiona została specyfikacja dwóch notacji BPMN i UML wraz z opisem ich możliwości. Wyszczególnione zostały diagramy używane do modelowania w standardzie UML. Utworzony został model procesów systemu Kuracjusz sporządzony w języku BPMN. Opisane zostały przypadki użycia dla systemu Kuracjusz. Praca zawiera przykładowe diagramy obrazujące działanie systemu sporządzone w notacji UML. Podsumowaniem obydwu modeli jest ich porównanie. Opisane zostały główne założenia metody inżynierii wstecznej oraz przykłady jej zastosowania. Praca zawiera porównanie narzędzi wykorzystujących inżynierię wsteczną wraz z opisem rezultatów wygenerowanych modeli. Wykazane zostały możliwości zastosowania inżynierii wstecznej do utworzenia modeli w opisanych notacjach. Z analizy narzędzi wykorzystujących inżynierię wsteczną wynika, iż proces badania produktu nie dostarczy nam satysfakcjonujących rezultatów, a jedynie podstawę projektu modelu. Z porównania notacji wynika, że dzięki BPMN możliwe jest utworzenie modelu procesów czytelnego dla biznesowych użytkowników, a UML lepiej przedstawi techniczną implementacje systemu.

The aim of this work was to create a model of system for the management of SPA “Kuracjusz” in the languages BPMN (Business Process Model and Notation) and UML (Unified Modelling Language). Presents the specification of two notation BPMN and UML with a description of their possibilites. Specify are diagrams used for modeling in the UML standard. It was created a model of system processes “Kuracjusz” in the language BPMN. Described use cases for the system ”Kuracjusz”. The work includes diagrams illustrating exemplary operation of the system made in UML. The summary of the two models is their comparison. Described are the main assumptions of reverse engineering methods and examples of its application. The work includes a comparison using reverse engineering tools and description of results generated models. It was showed the possibilities of reverse engineering to create the models described notations. The analysis tools using reverse engineering shows that the process of product testing doesn’t provide us satisfactory results but only the base model design. A comparison of the notation show that it is possible to the creation of BPMN process model that makes sense to business users but UML better present the technical implementation of the system.
Analysis of reverse engineering process usage for creating system model in UML and BPMN languages
Keywords: system “Kuracjusz”; inżynieria wsteczna; porównanie notacji; reverse engineering; compare notation; UML; BPMN