Projektowanie i wdrażanie Wirtualnych Sieci Prywatnych w oparciu o IPSec i SSL - Kołodziej, Wojciech (My University, 2007)
Napisana praca przedstawiła modele oraz charakterystykę rozwiązań VPN oraz dogłębnie opisuje rozwiązania oparte o popularny i niezwykle bezpieczny protokół IPsec. Zostało także przedstawione porównanie sieci zbudowanych o IPsec z innymi rozwiązaniami VPN. Praca przedstawia rozwiązania, które mogą być użyte w dużej korporacji, która nie tylko oferować będzie bezpieczny dostęp do sieci pracownikom stacjonarnym, ale także umożliwi bezpieczny dostęp z nawet bardzo odległych miejsc. Ponadto praca opisuje przykłady rozwiązań dla firm posiadających kilka oddziałów. Ze względu na popularność w świecie biznesowym IPsec oraz SSL, praca opisuje dogłębnie rozwiązania w oparciu o te dwa protokoły. Niemal cała przykładowa konfiguracja została wykonana w ramach Sądeckiej Sieci Innowacji i Transferu Wiedzy. Przykład implementacji w oparciu o Windows 2003 Server pokazuje, że firmy nie powinny zwlekać z wdrożeniem sieci VPN dla swoich pracowników i klientów. Kiedy jednak firma chce połączyć kilka oddziałów bezpiecznym VPN należy niezwykle ostrożnie dobierać sprzęt, który ma obsługiwać ruch w sieci. Praca została wykonana indywidualnie, a materiały dobierane były zwracając szczególną uwagę na datę ich publikacji.
Designing and deploying IPSec and SSL Virtual Private Networks
Keywords: sieci komputerowe; bezpieczeństwo sieci komputerowych; Protokół SSL (Secure Socket Layer); internet; bezpieczeństwo danych; łączność bezprzewodowa; szyfrowanie danych; Wirtualne Sieci Prywatne (VPN)