Przyjazne dla środowiska zarządzanie terenami poeksploatacyjnymi kopalni odkrywkowych, źródłem nowych korzyści dla regionu - Trytko, Barbara (My University, 2015)
Tematem pracy jest przyjazne dla środowiska zarządzanie terenami poeksploatacyjnymi kopalni odkrywkowych, które mogą być źródłem nowych korzyści dla regionu. Niniejsza praca ma na celu ukazanie pozytywnego obrazu górnictwa odkrywkowego mogącego efektywnie współdziałać na terenach chronionych, a także możliwości zagospodarowania jakie daje teren już po zakończeniu eksploatacji. W pracy wskazano istotne elementy, które są mocnym sprzeciwem wobec przekonania, że górnictwo odkrywkowe stanowi jedynie zagrożenie dla środowiska. Na potrzeby badawcze , została sformułowana hipoteza: kopalnie odkrywkowe mogą efektywnie funkcjonować i współdziałać w pobliżu terenów chronionych, oraz być jednocześnie źródłem korzyści dla regionu w którym funkcjonują także po zakończeniu eksploatacji. Przeprowadzona analiza wskazuje, iż nie zawsze poświęcano odpowiednią ilość uwagi zagadnieniom rekultywacji i ochrony środowiska ze względu na brak odpowiednich przepisów prawa i braku odpowiedzialności przedsiębiorców. Dalsza analiza ukazuje jednak, iż zaniechania z poprzednich okresów są systematycznie likwidowane. Wykonywane prace prowadzone są na wysokim europejskim poziomie, jednocześnie promując korzystne działania związane z górnictwem odkrywkowym. Potwierdzają to zawarte w pracy przykłady wykorzystania terenu po zakończeniu działalności górniczej. Należy tutaj mocno podkreślić fakt, iż wiele obszarów włączonych do sieci Natura 2000 powstało na skutek działalności górniczej. Zebrane informacje i przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że postawiona hipoteza badawcza została zweryfikowana poprawnie.

The theme of the work is environmentally sound management of the exploatation areas strip mines, which can be a source of new benefits for the region. This work aims at presenting a positive image of open pit mining which could effectively cooperate in protected areas, as well as development opportunities offered by the area after the end of life. The study identified the significant elements that are strong protest against the belief that opencast mining is only a threat to the environment. For the purposes of research, hypothesis was formulated: mines can function effectively and interact in the vicinity of protected areas, and to be both a benefit for the region in which they operate also after the operation. The analysis shows that it is not always the right amount of attention paid to issues of restoration and protection of the environment due to the lack of relevant laws and lack of accountability entrepreneurs. Further analysis shows, however, that the omission of previous periods are systematically destroyed. This work will be carried out at a high European level, while promoting beneficial effects associated with opencast mining. This is confirmed by the work contained in the examples of the use of land after the mining activity. It should be strongly emphasized the fact that many of the areas included in the Natura 2000 network was created as a result of mining activities. The information collected and conducted analysis shows that put the research hypothesis was verified correctly.
Environmentally sound management of the exploitation areas strip mines, providing new benefits for the region
Keywords: eksploatacja; górnictwo odkrywkowe; rewitalizacja; rekultywacja; obszary chronione; zagospodarowanie terenu; współdziałanie; kruszywa naturalne; ochrona środowiska; operation; opencast mining; revitalization; rehabilitation; protected areas; land use; interoperability; natural aggregates; environmental protection