Instrumenty pochodne a efektywna alokacja zasobów - Grabowicz Katarzyna (My University, 2004)
Efektywna alokacja zasobów to kwestia, nad którą zastanawia się każdy podmiot, który pragnie maksymalizować efektywność swoich przedsięwzięć. Każdy z nas dysponuje bowiem ograniczonymi aktywami, z których chciałby uzyskiwać jak najwyższy zwrot. Efektywność wykorzystania zasobów przez poszczególne podmioty gospodarcze przekłada się na wyniki branży, którą one reprezentują. Wyniki poszczególnych branż przekładają się z kolei na efektywność gospodarki danego kraju. W niniejszej pracy pokazano, że sam rynek może efektywnie wykorzystywać ograniczone zasoby przy odpowiednio rozwiniętych instytucjach rynku terminowego. Autorka zwraca uwagę na korzyści, jakie mogą odnosić podmioty rynkowe dzięki efektywnie działającej giełdzie kontraktów terminowych. Przynosi to zarówno pożytek podmiotom bezpośrednio z nim związanym jak i konsumentom, którzy często nie zdają sobie sprawy z tych mechanizmów. W celu obliczenia korzyści podmiotów obecnych na efektywnie funkcjonującej giełdzie kontraktów terminowych skorzystano z modeli ekonomicznych dotyczących krzywych popytu i podaży na dane dobro w krótkim okresie. Dzięki nim można obliczyć wielkość nadwyżki konsumenta oraz producenta na rynku dóbr konsumpcyjnych. W analizie rzeczywistych zachowań podmiotów rynkowych autorka pracy wykorzystała elastyczność cenową podaży.
Keywords: giełda kontraktów terminowych; zabezpieczenie przed ryzykiem; rynek produktów rolnych; efektywna alokacja zasobów; giełdy towarowe; ingerencja rządu; inwestorzy spekulacyjni