Rola ONZ w rozwiązywaniu problemów cywilizacyjno - społecznych na przykładzie ochrony praw dzieci - Jaworska Karolina (My University, 2005)
Organizacja Narodów Zjednoczonych, jako organizacja międzynarodowa o największym zasięgu działania, stworzyła własny, uniwersalny dziś, system ochrony praw człowieka. ONZ skupia prawie wszystkie kraje świata. Stanowi forum, na którym dyskutowane są najpoważniejsze problemy współczesnego świata. Opracowane przez nią strategie oraz programy rozwojowe to podstawa działalności całej społeczności międzynarodowej. Warto wspomnieć, iż rezolucje podejmowane przez tę organizacje wyznaczają kierunki działań i rozwoju nie tylko dla niej samej, ale uniwersalnego dla wszystkich państw, instytucji czy innych organizacji – rządowych i pozarządowych - zaangażowanych w pomoc dla rozwoju. W niniejszej pracy autorkaskupia się na przedstawieniu problemu poszanowania praw najmłodszych, czyli dzieci gdyż, jak powiedział Jon Manley, wicepremier Kanady: "ochrona dziecka stanowi obecnie najbardziej uniwersalny i palący problem całej społeczności międzynarodowej, determinując tym samym przyszłość naszej planety." ONZ posiada w swojej strukturze wyspecjalizowaną agendę, która broni praw dzieci. Jest to UNICEF – Fundusz Narodów Zjednoczonych Pomocy Dzieciom. Głównym celem UNICEF jest pomoc dzieciom w zakresie wyżywienia, ochrony zdrowia, praca na rzecz ich dobra oraz rozwijanie oświaty. Jest zaangażowany w zapewnienie szczególnej ochrony dzieciom najbardziej poszkodowanym - ofiarom wojny, katastrof, nędzy, przemocy i wykorzystywania oraz dzieciom niepełnosprawnym.
Keywords: ONZ; problemy społeczno-cywilizacyjne; ochrona praw dzieci; organizacje międzynarodowe; Rada Bezpieczeństwa; Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości; międzynarodowy system ochrony praw człowieka; prawa dzieci; UNICEF