Stres w pracy - przyczyny, przejawy i konsekwencje z punktu widzenia pracownika i jego rodziny na przykładzie wybranych grup zawodowych w województwie świętokrzyskim. - Podsiadła, Agata (My University, 2010)
Celem pracy jest analiza wpływu stresu na funkcjonowanie przedstawicieli określonych grup zawodowych: policjantów, strażaków, lekarzy i nauczycieli. Głównym celem badań będzie próba ustalenia związku pomiędzy stresem a zmianami w życiu wymienionych wyżej grup zawodowych. W badaniach sformułowano problemy badawcze dające się zredukować do następujących pytań: 1. Jakie są w ocenie badanych przyczyny stresu? 2. Jak zachowują się badani w stresie? 3. Czy zdaniem badanych istnieje związek między stresem a pogorszeniem relacji z rodziną i jakością wykonywanej pracy? Postawione problemy badawcze pozwoliły sformułować następującą hipotezę: „stres ma znaczny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie następujących grup zawodowych: policjantów, strażaków, lekarzy i nauczycieli”. Celem odnalezienia odpowiedzi na sformułowane problemy badawcze posłużono się metodą sondażu diagnostycznego. Badania zostały przeprowadzone na grupie 120 osób, w tym 30 policjantów, 30 strażaków, 30 lekarzy i 30 nauczycieli. Grupa ta została wybrana ze względu na specyficzny charakter wykonywanych zawodów. Są to bowiem zawody, których przedstawiciele są szczególnie silni narażeni na stres i jego następstwa. Przeprowadzona badania pozwoliły ustalić, że: -najczęstszymi przyczynami stresu są kwestie związane z pracą, między innymi osoba przełożonego oraz nadmiar wykonywanych obowiązków; -w odczuciu badanych najczęstszymi zachowaniami w stresie są zdenerwowanie, podatność na nałogi, brak apetytu; -istnieje ścisły związek między stresem a pogorszeniem relacji z rodziną i jakością wykonywanej pracy.
Stress at work - origin, indications, results from the point of view of employees and their families on the example of selected professions in the Świętokrzyskie region
Keywords: stres; praca w stresie; demografia; województwo świętokrzyskie