Zarządzanie korporacją w oparciu o bazy wiedzy - Bijoś Mirosław (My University, 2004)
Celem pracy jest analiza koncepcji zarządzania korporacją w oparciu o bazy wiedzy. Określono koncepcję wiedzy oraz zarządzania wiedzą. Zaprezentowano korporacyjne bazy wiedzy oraz model konceptualny korporacyjnej bazy wiedzy. Przedstawiono dostosowanie korporacji do zarządzania z wykorzystaniem bazy wiedzy oraz zmiany niezbędne przy dostosowywaniu się organizacji do modelu korporacyjnych baz wiedzy. Opisano zarządzanie korporacją z wykorzystaniem korporacyjnych baz wiedzy.
Keywords: zarządzanie; korporacyjna baza wiedzy; zarządzanie wiedzą; model konceptualny; organizacja i zarządzanie; reengineering; system informatyczny