Doskonalenie systemu zarządzania zasobami ludzkimi w Enion S.A. oddział w Tarnowie Zakład Energetyczny Tarnów - Pawłowski Robert (My University, 2007)
W ciągu ostatnich lat problem zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach nabiera coraz większego znaczenia. Strategia organizacji, jej misja i wszystkie jej cele realizowane są przez ludzi, oni tworzą firmę, od tego jakich pracowników posiada przedsiębiorstwo zależy w dużej mierze sukces rynkowy. Proces zarządzania personelem jest realizacją strategii personalnej i można go traktować jako systematyczną procedurę, służącą zapewnieniu organizacji właściwych ludzi na właściwych stanowiskach, we właściwym czasie. Zasoby ludzkie są najważniejszym z zasobów, jakim dysponuje organizacja. Pracownicy, realizując cele firmy mogą stać się źródłem sukcesów firmy, ale mogą także stanowić element ograniczający jego rozwój. Zarządzanie zasobami ludzkimi przebiega na wielu płaszczyznach, stąd właśnie wynika konieczność zatrudniania ludzi o odpowiednich kwalifikacjach, wiedzy i predyspozycjach. Wszystkie elementy tego zarządzania powinny być spójne i nakierowane na ten sam cel, wynikający z przyjętej strategii firmy. System zarządzania zasobami ludzkimi działa za pomocą powiązanych ze sobą procesów. Odpowiednie planowanie potrzeb personalnych, właściwy wybór odpowiednich metod rekrutacji i selekcji, a także sprawne systemy motywowania i oceniania stanowią o efektywności tego systemu. Również rozwój pracowników jest współzależny z rozwojem firmy. Dlatego sprawą najwyższej wagi powinno być stosowanie takich narzędzi zarządzania ludźmi, które stymulują pracowników do ciągłego rozwoju i podnoszenia efektywności swojej pracy. Coraz częściej to właśnie kompetencje i umiejętności kadry postrzegane są jako nośnik sukcesu firmy. Zbudowany w ten sposób system powinien być przejrzysty i w pełni zrozumiały dla każdego członka organizacji. Tylko w ten sposób będzie silnie motywował pracowników do podejmowania rzeczywistych wysiłków na rzecz realizacji tych celów, które stawia przed nimi organizacja. Niniejsza praca jest zestawieniem i analizą teorii na temat systemu zarządzania zasobami ludzkimi oraz próbą dokonania oceny funkcjonującego systemu zarządzania zasobami w ENION S.A. Oddział w Tarnowie – Zakład Energetyczny Tarnów. Autor pracy stara się w niej prowadzić rozważania na temat celów i funkcji zarządzania zasobami ludzkimi, a także organizacji tego procesu. Szczególnym rozważaniom poddaje procesy systemu zarządzania zasobami ludzkimi, które przeprowadzam na podstawie materiałów stanowiących własność ENION S.A. Oddział w Tarnowie. Pracę kończy ocena funkcjonowania oraz kierunki doskonalenia systemu zarządzania zasobami ludzkimi.
Improvement of human resource management systems in Enion S.A.. branch in Tarnów Power Distribution Plant in Tarnów
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; przedsiębiorstwo; planowanie zatrudnienia; rekrutacja i selekcja; wynagradzanie personelu; ocenianie pracowników; rozwój personelu; Zakład Energetyczny Tarnów; doskonalenie systemu zarządzania personelem