Fundusze Unii Europejskiej-ocena wybranych efektów społeczno-ekonomicznych w latach 2000-2006 - Stanek Barbara (My University, 2007)
Celem pracy jest analiza wraz z prezentacją funduszy Unii Europejskiej dostępnych w latach 2004-2006 i 2007-2013 oraz ocena wybranych efektów ekonomicznych i społecznych absorpcji pochodzących z nich środków. Efektywność odniesiono do PKB, stopy bezrobocia oraz stopy inflacji. Tak sformułowany cel pracy zdeterminował konieczność sformułowania następujące hipotezy badawczej. Hipoteza badawcza zakłada, że fundusze europejskie jako forma transferów publicznych, przyczynia się do wzrostu dobrobytu społecznego i ekonomicznego oraz niwelowania różnic w rozwoju krajów i regionów należących do Unii Europejskiej. Weryfikacja założonej hipotezy wymaga sformułowania cząstkowych pytań badawczych: jak absorpcja środków Unii Europejskiej wpływa na wartość PKB liczonego w cenach stałych oraz per capita?; Czy środki z funduszy Unii Europejskiej stymulują spadek stopy bezrobocia z uwzględnieniem poszczególnych krajów Unii Europejskiej oraz polskich województw?
European Union Funds – evaluation of the selected public and economical effects in the year 2000-2006
Keywords: Fundusze Unii Europejskiej w latach 2004-2006; Europejski Fundusz Orientacji i Gwarancji Rolnej (EAGGF); Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego (ERDF); Europejski Fundusz Społeczny (EFS); Fundusz Spójności; ocena efektów ekonomicznych i społecznych; PKB; stopa bezrobocia; stopa inflacji; nakłady inwestycyjne