Stres a wypalenie zawodowe u wychowawcow Zespołu Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych w Nowym Sączu - Bocheńska, Elżbieta (My University, 2013)
Omówione w niniejszej pracy kwestie merytoryczne dotyczą wpływu stresu i wypalenia zawodowego na pracę i życie osobiste wychowawcy placówki opiekuńczo-wychowawczej. Informacje oraz dane do niniejszej analizy zostały pozyskane głównie z literatury z zakresu psychologii pracy oraz z przeprowadzonego badania ankietowego w Zespole Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych w Nowym Sączu. Weryfikowanie hipotez zostało przeprowadzone w drodze analizy pozyskanych danych z przeprowadzonego badania wychowawców oraz na podstawie własnych przemyśleń autora. Celem, a zarazem rezultatem niniejszej pracy było określenie kluczowych czynników wywołujących u wychowawców stresu. Scharakteryzowano ponadto poziom odczuwanego przez wychowawców stresu, symptomy wypalenie zawodowego, które wychowawcy obserwują u siebie oraz sposoby radzenia sobie z sytuacjami stresowymi. W toku przeprowadzonej analizy merytorycznej oraz empirycznej uzyskano odpowiedzi na sformułowane problemy badawcze, które określiły zależności pomiędzy stresem, wypaleniem zawodowym a życiem osobistym i zawodowym wychowawcy.

The substantive issues which have been discussed in this work are related to the impact of stress, burnout syndrome on the job, personal life of educators hired in care and educational institution. The information and the data for the analysis were mainly obtained from psychology of work literature and from survey which was carried out in Zespół Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych in Nowy Sącz. The hypothesis were verified by the analysis of the data from survey of educators and based on the author’s own thoughts. The purpose and the result of this work was associated with a description of the key factors that cause stress in educators. Furthermore, there have been characterized the level of stress experienced by educators, the symptoms of the burnout syndrome that educators observe in themselves and the ways to cope with stressful situations. In the course of this substantive and empirical analysis responding to the formulated research problems which define the relationship between stress, burnout syndrome and personal and professional life of the educators.
Stress and burnout in the work of educators in Zespół Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych in Nowy Sącz
Keywords: stres; wypalenie zawodowe; wychowawca; placówka opiekuńczo-wychowawcza; stress; burnout syndrome; educator; childcare facility