Analiza projektów służących przeciwdziałaniu i ograniczaniu bezrobocia realizowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego na przykładzie Sądeckiego Urzędu Pracy - Dudek, Agnieszka (My University, 2011)
Praca ukazuje wpływ środków pochodzących z funduszy unijnych, w tym przede wszystkim z Europejskiego Funduszu Społecznego, na sytuację osób bezrobotnych biorących udział w odbywających się projektach. Analiza obejmuje projekty unijne realizowane przez Sądecki Urząd Pracy przy współfinansowaniu pochodzącym z EFS. Celem było ich porównanie i analiza ich efektywności pod względem zatrudnienia i samozatrudnienia uczestników, w celu zweryfikowania hipotezy, że efekty poszczególnych projektów są odmienne. Wzięto pod uwagę dane pochodzące z badanego urzędu, w szczególności: liczbę uczestników poszczególnych projektów a także liczbę osób zatrudnionych i samozatrudnionych po ich zakończeniu. Z przeprowadzonej analizy wynika, iż najbardziej efektywnym pod względem zatrudnienia i samozatrudnienia uczestników okazał się projekt „Jeden trzy, teraz Ty!”. Przyczynił się do tego fakt, iż przeważającą formą w ramach projektu, były dotacje przyznawane na otwarcie własnej działalności gospodarczej a także możliwość odbycia przygotowania zawodowego w miejscu pracy. Dlatego też wnioskuje się, iż wysoka efektywność podejmowanych działań wynika z organizacji konkretnych aktywnych form pomocy kierowanych do osób bezrobotnych, które mają bezpośredni wpływ na ich kontakt z pracodawcą czy też na założenie własnej firmy. Dzięki przeprowadzonej analizie okazało się ponadto, iż najbardziej efektywnymi zatrudnieniowo projektami były projekty realizowane w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich 2004 - 2006.

The project presents the influence of EU funds, and European Social Fund among others, on the situation of the unemployed taking part in the projects. The analysis embraces EU projects carried out with the European Social Fund co-payment by the employment agency of Nowy Sącz. Its aim was to compare and analyze their efficiency in terms of self-employment of the participants to validate hypothesis that the effects of individual projects differ. The data from the examined agency, in particular: the number of participants in each project and the number of people employed and self-employed after their completion, was taken into account. The analysis shows that the project „Jeden trzy, teraz Ty!” was the most efficient in terms of employment and self-employment of the participants. It was caused by the grants funded in order to enable the participants to start their own business activity and to undergo vocational training in the workplace. Therefore, it is deduced that the high efficiency of the actions taken results from the organization of specific active help forms addressed to the unemployed, who have a direct impact on their contact with the employer or could start their own businesses. Moreover, owing the analysis, it was concluded that the most effective projects in terms of employment were those carried out as part of Sectoral Operational Programme Human Resources Development.
The analysis of unemployment preventing and limitation projects carried out from European Social Fund by the Employment Agency of Nowy Sącz
Keywords: Europejski Fundusz Społeczny (EFS); bezrobocie; projekt; Unia Europejska; Sądecki Urząd Pracy; efektywność; zatrudnienie; samozatrudnienie; program operacyjny; European Social Fund; unemployment; projects; European Union; employment agency of Nowy Sącz; efficiency; employment; self-employment; analysis; operational programme