Baza materialno-techniczna przedsiębiorstw jako czynnik kształtowania produktu turystycznego - Zielińska, Agata (My University, 2008)
Celem pracy było wdrożenie się w zagadnienia i problematykę związaną z zawodem hotelarza. Praca składa się z czterech rozdziałów, części teoretycznej jak i praktycznej. W rozdziale pierwszym pokrótce przedstawiono rozwój turystyki i hotelarstwa, czynniki, które się do tego przyczyniły, oraz podstawowe pojęcia z zakresu tej dziedziny. Skupiono się również na zakładach hotelarskich, ich kategorii, jakości i usługach przez nie świadczonych, gdyż odgrywają one istotną rolę w kreowaniu produktu turystycznego. W części kolejnej zaprezentowano jak sprawnie kierować czynnikiem ludzkim w hotelarstwie i pracą przez nich wykonywaną. Jakie obowiązki należą do kadry zatrudnionej w obiektach hotelarskich. W rozdziale tym opisano się również wymagania stawiane pracownikom przy rekrutacji, oraz struktura organizacyjna i jej podział. W rozdziale trzecim dokonano podziału bazy materialno- technicznej i usług towarzyszących. Skupiono się również na usługach, które każda z komórek oferuje i potrzebach które zaspokaja. Rozdział czwarty, ostatni, przedstawia Kompleks „Stacja Narciarska Wierchomla”, jego rozwój i usługi które oferuje turystom. W rozdziale tym przeanalizowano korzyści i koszty wybranych mierników bazy materialno- technicznej tego Kompleksu.
The material and technical resources base of enterprises as a tourist product managing factor
Keywords: turystyka; hotelarstwo; baza materialno-techniczna turystyki; usługi turystyczne